+385981933015 info@energoatest.hr

Kako otvoriti privatni vrtić, tj. otvaranje obrta za djelatnost dadilje što je stručni naziv prema Zakonu o dadiljama, detaljno je uređen navedenim zakonom i Pravilnikom o uvjetima, opremljenosti prostora odgovarajućom opremom i ostalim uvjetima za obavljanje djelatnosti dadilje. Otvaranje privatnog vrtića moguće je osobi koja ima položeno osposobljavanje za dadilje.

Kako otvoriti privatni vrtić – za vas vršimo sva potrebna ispitivanja!
Obratite nam se s povjerenjem!

E-mail: info@energoatest.hr

Telefon: +385 98 19 330 15

Prostorni uvjeti

Prostorni uvjeti za otvaranje privatnog vrtića, odnosno djelatnosti dadilje određeni su Pravilnikom o uvjetima, opremljenosti prostora odgovarajućom opremom i ostalim uvjetima za obavljanje djelatnosti dadilje (NN74/13). Navedeni pravilnik se nadovezuje na ostale uvjete zadane Zakonom o dadiljama (NN37/13).

Da bi odgovorili na pitanje kako otvoriti privatni vrtić, potrebno je krenuti od prostora. Prostor za ovu namjenu mora imati dnevno svjetlo kao i mogućnost prirodnog provjetravanja. Potrebno je osigurati ravnomjerno grijanje koje udovoljava tehničkim i ekološkim standardima, električne instalacije, priključak i instalacije za dovod pitke vode i odvod otpadnih voda.

Kada se u stambenom ili poslovnom prostoru nalaze električne utičnice ili druge električne instalacije, mjesta otvorene vatre i slično, ona moraju biti zaštićena tako da se onemogući pristup djeci.

Privatni vrtić mora imati prostor za kuhanje, blagovanje, dnevni boravak, spavanje, sanitarni čvor i kupaonski prostor. Također, potrebno je osigurati prostor koji služi za presvlačenje djece i odlaganje dječje garderobe (svlačionica).

Za otvaranje privatnog vrtića, ukupna površina prostora treba iznositi 4 m2 površine poda po djetetu.

Ukoliko prostor ima balkon, lođu ili terasu, oni moraju biti ograđeni ogradom visokom najmanje 1,20 m. Ograda mora biti bez mogućnosti da se djeca na nju popnu, a ukoliko se ograda sastoji od okomitih prečki, razmak ne smije biti veći od 9 cm.

Stambeni ili poslovni prostor mora obvezno biti opremljen aparatom za gašenje požara, detektorom dima i kutijom prve pomoći.

Prostor za kuhanje

Za otvaranje privatnog vrtića prostor za kuhanje mora biti opremljen štednjakom, sudoperom, slavinom s toplom i hladnom vodom, kao i hladnjakom, stolićem za pripremanje hrane, kuhinjskim ormarićem te potrebnim posuđem i priborom za jelo. Prostor za kuhanje treba biti zaštićen na način da se onemogući pristup djeci. (kako otvoriti privatni vrtić)

Kupaonski prostor

 Potrebna je najmanje jedna kupaonica. Kupaonica treba imati umivaonik s toplom i hladnom vodom, tekućim sapunom i ručnicima za jednokratnu uporabu.

Umivaonik i WC školjka namijenjeni djeci trebaju biti prilagođeni visini djece stabilnim podesivačem (klupčica/povisivač) koji mora biti odgovarajuće veličine da osigura da dijete ne može pasti s njega. Ako nije moguće da sanitarije namijenjene djeci budu odvojene od sanitarija koje su namijenjene odraslim članovima kućanstva dadilje, u kupaonici se moraju nalaziti sjedalice za WC prilagođene djeci.

Minimalni tehnički uvjeti – kako otvoriti privatni vrtić

Vršimo sva potrebna ispitivanja za otvaranje privatnog vrtića:

Stambeni ili poslovni prostor mora imati plan evakuacije, biti opremljen aparatom za gašenje požara, detektorom dima i kutijom prve pomoći.

Kako otvoriti privatni vrtić – za vas vršimo sva potrebna ispitivanja!
Obratite nam se s povjerenjem!

E-mail: info@energoatest.hr

Telefon: +385 98 19 330 15

Review for Usluga
5/5