+385981933015 info@energoatest.hr

Koje zahtjeve glede sigurnosti i zaštite zdravlja mora ispunjavati radno mjesto na računalu? 

 Radno mjesto s računalom  je svako radno mjesto na kojem se radi duže od 4 sata dnevno. Radno mjesto za rad sa računalom obuhvaća:

 • računalo sa zaslonom, tipkovnicu i/ili napravu za unošenje i/ili programsku opremu, koja predstavlja vezu između uređaja i radnika,
 • – dodatnu opremu
 • – vanjske jedinice koje imaju disketni ili drugi pogon, telefon, modem, pisač itd.,
 • – držač za predloške,
 • – radni stolac,
 • – radni stol ili radnu površinu,
 • – okruženje koje ima neposredni utjecaj na radno mjesto,
 • – radne zadatke radnika

 

1

 

Ergonomija radnog mjesta

 

Ergonomski oblikovano radno mjesto je ono kod kojeg su okolina i korišteni alati u najvećoj mjeri prilagođeni korisniku. Posao u uredu je postao nezamisliv bez rada na računalu. Rad na računalu je ubrzao obavljanje posla, ali ukoliko radno mjesto za računalom nije ergonomski postavljeno, takav rad dovodi do zdravstvenih rizika.

Ergonomski oblikovan radno mjesto  može značajno unaprijediti produktivnost, smanjiti učestalost pogrešaka a u isto vrijeme i pojavu stresa i monotonija. Krajnji rezultat neergonomskih radnih uvjeta vezani uz rad s računalnom opremom su: problemi s vidom, glavobolje, bolovi u kralježnici, mišićima i kostima, oslabljena cirkulacija.

Visina tipkovnice  (od poda do osnovnog položaja) 700 do 850 mm;
Središte ekrana iznad poda 800 do 1100 mm;
Nagib ekrana u odnosu na horizontalnu podlogu oko 105˚;
Udaljenost ekrana od ruba stola 500 mm do 750 mm;

Ispravno uređeno radno mjesto za korištenje računala

Ispravno uređeno radno mjesto za korištenje računala ovisi o pravilnoj izvedbi pojedinih sastavnih dijelova i takvoj njihovoj međusobnoj postavi koja odgovara tjelesnim i psihičkim karakteristikama korisnika. Da bi se radno mjesto pravilno oblikovalo, potrebno je i znati kakvi se sve poslovi planiraju na dotičnom računalu, koje su tipične fizikalne značajke korisnika i opreme, te jesu li potrebni neki dodatni alati vezani uz predviđenu aktivnost na računalu.

 

Zaslon

 

Znakovi na zaslonu moraju biti dobro definirani i jasno oblikovani. Zaslon se mora osigurati od mogućnosti reflektirajućeg bliještanja ili drugih refleksija koje mogu uzrokovati nelagodu korisniku i izazivati zamor očiju. Udaljenost zaslona od očiju radnika ne smije biti manja od 500 mm, ali opet ne tolika da bi radniku stvarala teškoće pri čitanju podataka sa zaslona. Slika na zaslonu ne smije treperiti i frekvencija osvježavanja slike zaslona mora biti najmanje 75 Hz za CRT zaslone i 60 Hz za LCD zaslone. Mora biti osigurana mogućnost prilagođavanja visine zaslona visini očiju radnika, tako da oči radnika budu u visini gornjeg ruba zaslona, pravac gledanja u istoj ravnini ili ukošen prema dolje do 20°. Preporučljivo je koristiti blagu rasvjetu za čitavu prostoriju s mogućnošću korištenja lokalne rasvjete za druge potrebe unutar prostorije. Kod pisanja i gledanja tekstova na ekranu potrebno je pojačati kontrast i smanjiti svjetlinu da bi se povećala oštrina teksta. Preporučuje se često skretanje pogleda s ekrana i odmaranje očiju gledajući što dalje kroz prozor ili u najudaljeniji kut sobe. Držače za papire treba postaviti blizu ekrana i na istoj udaljenosti od očiju da se ne mora jako okretati glava .

 

Tipkovnica

 

Karakteristike koje mora sadržavati tipkovnica su:

 • Srednja visina tipkovnice ne smije prelaziti 30 mm, kosina joj ne smije biti veća od 15°, a ako je njezin donji rub viši od 1,5 cm potreban je produžetak koji služi kao podloška za šaku.
 • Tipkovnica mora biti slobodno pokretna po cijeloj radnoj površini, tako da omogućuje radniku prirodno držanje tijela i ruku.
 • Mogućnost pomicanja i prilagođavanja tipkovnice ne smije biti ograničena sredstvima za priključivanje ili dužinom kabela.
 • Na radnom stolu ili radnoj površini ispred tipaka mora biti najmanje 100 mm slobodne površine za smještaj ruku radnika.
 • Tipkovnica ne smije imati sjajnu površinu.
 • Tipke i simboli na tipkama moraju biti jasno označeni i moraju biti lako raspoznatljivi i čitljivi

 

2

Mekani oslonac za zapešće ispred tipkovnice može poduprijeti podlakticu i ruku barem za vrijeme stanki prilikom tipkanja, i tako pomoći da se zapešće drži ravno.

 

Miš

 

Miš mora biti položen ispred radnika i odmah do tipkovnice, trebali bi biti na istoj radnoj površini a ruka odnosno podlaktica treba biti paralelna sa stolom. Lakat ne smije biti položen na stolu već treba stajati u zraku nešto niže od razine stole, tako da oba ramena budu u ravnini. Zglob ruke ne smije biti opterećen cijelom njenom težinom, jer se tako nepotrebno opterećuje zglob i otežava rad. U tom slučaju potrebno je nabaviti posebne podloške za miševe napunjene gelom koji tijekom rada odmaraju zglob i služe kao ugodan potporanj ruci. Ergonomski miševi, isto kao i tipkovnice, moraju biti prilagođeni ljudskoj šaci, tako da dobro prianjaju u ruku.

 

Radna površina – stol

 

Radna površina stola treba biti takve kvalitete da osigura optimalne uvjete za rad. Idealan položaj sjedenja za računalom:

 • Visina stola blizu razine trbuha
 • Prostor dovoljno velik za razmještaj opreme
 • Slabo reflektirajuća površina
 • Bitan je izbor boje

3

Tijekom rada nije poželjno naslanjati svoje laktove na stol jer takav položaj nije u skladu s pravilnim držanjem, jer se tako težina gornjeg dijela tijela prenosi na laktove koji se nepotrebno opterećuju. Raspon visine stola trebao bi biti od 63,0-72,0 cm. Kako je visina stola kod nas obično fiksna, preporučuje se da udaljenost gornje plohe od poda bude oko 70 cm. Ove mjere se naravno odnose na sjedeća mjesta za računalom.

 

Radni stolac

 

Od presudnog značaja je izbor radnog stolca. Kvalitetan radni stolac omogućava ispravnu potporu kralježnice, ne ometa cirkulaciju krvi u natkoljenicama, na najmanju mjeru svodi pritisak na leđa te osigurava ispravan sjedeći stav u kojemu su zglobovi noge u neutralnim položajima tj. najmanje statički opterećeni.

Stolac mora imati mogućnost podešavanja visine sjedala, kao i nagib i visine naslona. Prednji rub sjedeće plohe mora biti lagano zakrivljen prema dolje kako ne bi usporavao cirkulaciju krvi u natkoljenicu. Pravilno oblikovana sjedeća ploha omogućava nesmetanu cirkulaciju te relaksira i zglobove i zdjelice, koji su opterećeni pri dugotrajnom prisilnom položaju pri sjedenju. Naslon stolca mora biti pomičan u smjeru gore – dolje, te naprijed – nazad. To je potrebno zbog odgovarajućeg položaja kralježnice, koja kod zdrave osobe ima izgled dvostrukog S. Stoga naslon radnog stolca mora pratiti kralježnicu i time na sebe preuzeti dio težine trupa. Drugi dio težine treba se prenijeti preko kukova na sjedeću plohu. Visina stolca također je značajna. Treba je namjestiti tako da natkoljenice budu u horizontalnom, potkoljenice u vertikalnom položaju a stopala ravno na površini poda.

Shematski prikaz ergonomskog stolca

4

Za više informacija: Pravilnik o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom

 

 

Review for Usluga
5/5