+385981933015 info@energoatest.hr

Pregled i ispitivanje radne opreme potrebno je za radnu opremu koju čine strojevi i uređaji, postrojenja te sredstva za prijenos i prijevoz tereta prema propisu o sigurnosti i zdravlju pri uporabi radne opreme (Zakon o zaštiti na radu i Pravilnik o pregledu i ispitivanju radne opreme.).

Ispitivanje se provodi radi provjere ispunjavanja sigurnosno-zdravstvenih zahtjeva na radnoj opremi i radi otkrivanja i otklanjanja eventualnih nedostataka.

 

Za Vas vršimo ispitivanje radne opreme.
Obratite nam se s povjerenjem!

E-mail: info@energoatest.hr
Telefon: +385 98 19 330 15

 

Što je ispitivanje radne opreme?

Ispitivanje radne opreme je provjera sigurnosti i ispravnosti strojeva, sredstava za prijevoz ili prijenos, uređaja i slično. Ispitivanje se provodi u skladu s Zakonom o zaštiti na radu i Pravilnikom o pregledu i ispitivanju radne opreme. Radna oprema treba udovoljavati minimalnim uvjetima i ne smije narušavati zdravlje i sigurnost radnika.

 

Kada je potrebno ispitivanje radne opreme?

Ispitivanje radne opreme poslodavac je dužan osigurati ako je:

  • radna oprema premještana s jednog mjesta na drugo pa je rastavljena i ponovno sastavljena, ispitivanje je potrebno prije početka ponovnog korištenja
  • došlo do okolnosti koje ugrožavaju sigurnost radne opreme
  • zahtjevano rješenjem inspektora rada

 

Propisi predviđaju ispitivanje radne opreme je jednom u 3 godine. Moguć je i drukčiji rok ako ga je predvidio proizvođač radne opreme ili je drugi rok utvrđen posebnim propisom. U slučaju ozljede radnika u vezi s radom na radnoj opremi,  potrebno je ispitati radnu opremu ponovno. O obavljenom pregledu i ispitivanju se izrađuje zapisnik.

 

Za Vas vršimo ispitivanje radne opreme.
Obratite nam se s povjerenjem!

E-mail: info@energoatest.hr
Telefon: +385 98 19 330 15

 

Koji uređaji ne podliježu ispitivanju radne opreme?

Ispitivanje radne opreme predviđeno Zakonom o zaštiti na radu i Pravilnikom o pregledu i ispitivanju radne opreme ne odnosi se na:

  • kućanske aparate namijenjene korištenju u domaćinstvu
  • audio i video opremu
  • opremu za informacijsku tehnologiju
  • uobičajene uredske strojeve
  • niskonaponske sklopne i kontrolne uređaje
  • električne motore

Ovo ispitivanje ne odnosi se ni na ručne alate, skele i druga sredstva za povremeni rad na visini, a za koja se ispitivanje vrši prema posebnim propisima.

 

Review for Usluga
5/5