+385981933015 info@energoatest.hr

U današnjem vremenu postoji prijeka potreba za ventilacijskim sustavima, a uz nju logično dolazi i ispitivanje ventilacije. Svaki ventilacijski sustav ima dvije komponente: prva je dovoljna količina potrebnog zraka, a druga je pad tlaka koji predstavlja otpor.

 

Temeljna uloga ventilacije primjerice u zgradama jest konstantna izmjena onečišćenog zraka sa svježim i čistim zrakom. Cilj je uspostava i održavanje higijenskih uvjeta koji su nužni za stanovanje ljudi u zgradama. U ulogu ventilacije može se dodati i zagrijavanje zraka prema potrebi te važna uloga u uklanjanju štetnih plinova, viška vlage i rashlađivanje u vrijeme visokih vanjskih temperatura.

 

Za Vas ispitujemo ventilacijske sustave i izdajemo atest!

Kontaktirajte nas bez obaveze!
Jamčimo najbržu uslugu i najnižu cijenu!

E-mail: info@energoatest.hr
Telefon: +385 98 19 330 15

 

Ispitivanje ventilacije sukladno propisima

 

Ispitivanje ventilacije vrši se odgovarajućim mjernim aparatima sukladno normi HRN EN 12599  i normama na koje ta norma upućuje. Ispitivanje ventilacije možemo podijeliti na redovite i izvanredne preglede.

 

Redoviti pregledi

 

Redovito ispitivanje ventilacije vrši se radi održavanja sustava. Ono se vrši prema projektu zgrade u odgovarajućim vremenskim razmacima koji ne smiju biti veći od 12 mjeseci. Dakle, ispitivanje ventilacije potrebno je najmanje jednom godišnje.

 

Način ispitivanja ventilacije također je predviđen projektom zgrade, a najmanje se sastoji od vizualnog pregleda, mjerenja protočne količine zraka, temperature, vlage i buke te mjerenje koncentracije CO2 i klasifikacija prostora prema razini CO2.

Ispitivanje ventilacije u redovitom pregledu nužan je prije prve upotrebe ventilacijskog sustava i prije upotrebe ako ventilacijski sustav nije bio upotrebljavan duže od 6 mjeseci ili prema posebnom propisu.

 

Izvanredni pregledi

 

Izvanredno ispitivanje ventilacije nužno je provesti kada se dogodi promjena na sustavu ili izvanredan događaj koji može utjecati na ispravnost i značajke sustava ili po uputi nakon inspekcijskog nadzora.

 

Za Vas ispitujemo ventilacijske sustave i izdajemo atest!

Kontaktirajte nas bez obaveze!
Jamčimo najbržu uslugu i najnižu cijenu!

E-mail: info@energoatest.hr
Telefon: +385 98 19 330 15

 

 

 

 

Ispitivanje ventilacije i održavanje ventilacije

 

Zakonom o zaštiti na radu i Zakonom o zaštiti od požara predviđeni su pregledi i ispitivanje ventilacije, djelomične klimatizacije i klimatizacije prostora. Da bi ispitivanja bila uredna, potrebna je primjena Tehničkog propisa o sustavima ventilacije, djelomične klimatizacije i klimatizacije zgrada te Tehničkog propisa o sustavima grijanja i hlađenja zgrada.

 

Ventilacijski sustav potrebno je redovito održavati. Kada govorimo o redovitom održavanju, možemo reći da će ispitivanje ventilacije rezultirati pozitivnim ishodom. Kada govorimo o održavanju ventilacije, zapravo govorimo o redovitim pregledima sustava kako je određeno projektom zgrade i pisanom izjavom o izvedenim radovima i uvjetima održavanja zgrade i relevantnim propisima. Održavanje ventilacijskog sustava također mora biti u odgovarajućim vremenskim razmacima, također sukladno navedenim propisima. Osim redovnih pregleda, nužni su i izvanredni pregledi ventilacijskog sustava ako se desio neki izvanredni događaj ili je on uputa inspektora pri inspekcijskom nadzoru.

 

 

 

Review for Usluga
5/5