+385981933015 info@energoatest.hr

Mjerenje otpora izolacije kabela i otpora izolacije namota je ispitivanje koje bi trebala provoditi sva postrojenja, organizacije kao i fizičke osobe kako bi bili sigurni u ispravnost svoje opreme.

Zašto je važno mjerenje otpora izolacije?

Mjerenje otpora izolacije važno je zbog više stvari. Prije svega, zbog starenja izolacije čime može doći i do njezinog propadanja. Stručnjaci preporučuju mjerenje otpora izolacije kod redovitog održavanja. To je izuzetno važno da bi se izbjegle nesreće i kobne posljedice za ljudske živote. Svako izbjegavanje provođenja ispitivanja može imati vrlo teške posljedice.

Za Vas vršimo mjerenje otpora izolacije!
Obratite nam se s povjerenjem!

E-mail: info@energoatest.hr

Telefon: +385 98 19 330 15

Mjerenje otpora izolacije – ispitivanje

Osnovno pravilo je da se u postrojenju dijelovi pod električnom energijom i dijelovi koji nisu pod električnom energijom moraju izolirati jedni od drugih. Mjerenje otpora izolacije, odnosno izolacijska ispitivanja, temelje se na primjeni istosmjerne struje na električki nepropusan materijal i mjerenju električne energije koja prolazi tim materijalom. Vrijednost otpora tako se izračunava prema Ohmovom zakonu temeljem dobivenih vrijednosti struje i napona.

Mjerenje otpora izolacije treba se provoditi na izolatorskim dijelovima kabela, transformatora te električnih uređaja, generatora i elektromotora. Čim je veća izolacijska vrijednost, to je veća sigurnost instalacija. Ako je vrijednost izolacije niska, te instalacije ili uređaji se ne smiju koristiti. Mjerenje otpora izolacije vrši se Megger uređajem.

Visoki rezultati u mjerenju izolacijskog otpora pokazuju dobru izolaciju. Vrijednost izolacije ne smije biti manja od vrijednosti koja se dobije množenjem primijenjenog napona na tisuću ohma za mjerenje izolacijskog otpora. Ukoliko je vrijednost izolacije niska, električna instalacija nije u potpunosti ispravna. Ukoliko je izolacijski otpor u električnoj instalaciji ispod standarda, sustav se nikako ne smije napajati električnom energijom jer bi to ugrozilo život i zdravlje ljudi, kao i sigurnost imovine.

Za Vas vršimo mjerenje otpora izolacije!
Obratite nam se s povjerenjem!

E-mail: info@energoatest.hr

Telefon: +385 98 19 330 15

Treba razmotriti mjerenje otpora izolacije:
• dozvoljena vrijednost preostale struje u električnim instalacijama je 1 mA
• kod mjerenja otpora izolacije, napon korišten za mjerenje mora biti minimalno 1000 V
• kod mjerenja se treba koristiti izvor istosmjerne struje
• potrebno je izmjeriti izolacijski otpor u uvjetima okoliša

Review for Usluga
5/5