+385981933015 info@energoatest.hr

U nastavku slijedi označavanje radnih prostorija uz primjere.

 

Ulaz u tvrtku

 

 

Uredski prostor

 

 

Strojna obrada

 

     

 

Radiona za zavarivanje

 

 

Lakirnica

 

 

Evakuacijski putevi

 

Za označavanje radnih prostorija, kao opće pravilo za cijelu tvrtku se predlaže korištenje sljedećih znakova:

 

Znakovi za el. struju i požar

     

    

 

 Označavanje cjevovoda

Svaka pojedina cijev u cjevovodu cjelokupnog pogona mora biti označena prema tvari (mediju) koji provodi, kako radi sigurnosti tako i lakšeg prepoznavanja.

Označavanje se obavlja posebnim oznakama, isključivo za taj dio, čija je osnovna boja standardizirana i služi za identifikaciju pojedinih grupa medija.

 

 

 

Zaključak

 

Svako poduzeće koje želi opstati, te biti konkurentno kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu  mora prihvatiti kvalitetu kao strateški cilj. Kvaliteta u zaštiti dosta se zanemaruje i u drugom planu je kod poslodavca. Kvaliteta u zaštiti treba biti ključna u postizanju što bolje      sigurnosti i zašiti zdrava na radu. Često se čuje da ISO 9001 certifikat omogućuje, odnosno jamči opstanak na tržištu i poboljšava povjerenje kod kupaca. ISO 9001  upućuje na to da dana tvrtka posluje ispunjavajući zahtjeve koje propisuje norma. U procesu davanja nekih usluga i proizvoda  treba voditi računa o zadovoljstvu kupaca, treba nastojati konstantno unapređivati svoje usluge.

Postoje mnogi faktori koji sprečavaju kvalitetu zaštite na radu jedan od njih je i cijena.

Visoka kvaliteta, vrhunska usluga i niske cijene. Je li to moguće?  Nije.

Svaka tvrtka koja se bavi zaštitom na radu trebala bi biti  orijentirana na visoku kvalitetu i vrhunsku uslugu.Kad kažemo visoka kvaliteta znači puno toga, ali kao primjer kod znakova sigurnosti vrhunska plastika, originalne boje koja garantira dugi rok trajanja. Kada netko kaže da je našao proizvod koji je u pola jeftiniji nije svjestan da to baš i nije tako. U praksi se događa da znakovi sigurnosti odu za manje od godine dana ili ispuca plastika ili se odlijepi naljepnica to je samo zato jer je poslodavac tražio najpovoljniju ponudu. Takva ponuda na kraju ispadne nepovoljna, jer se znakovi moraju u kratkom vremenu zamijeniti novim.

Obavezno bi trebalo obratiti pažnju na ispitivanje s područja zaštite na radu i zaštitu od požara. Postoje slučajevi kad se ispitivanja ne obavljaju stručno  pa radnik radi na ispitanom  ili neispravnom stroju ili postrojenju što može imati i tragične posljedice. Od svih koji se bave zaštitom na radu prije svega treba tražiti ozbiljan pristup i kvalitetno izvršenje poslova.

 

Ukratko – ako poslodavac provodi kvalitetnu zaštitu na radu, imat će zdrave i zadovoljne radnike.

 

Preuzeto sa: http://www.zastitanaradu.dashofer.hr/

 

 

 

Review for Usluga
5/5