+385981933015 info@energoatest.hr

Kako otvoriti obrt za čuvanje djece, tj. otvaranje obrta za djelatnost dadilje što je stručni naziv prema Zakonu o dadiljama, detaljno je uređen navedenim zakonom i Pravilnikom o uvjetima, opremljenosti prostora odgovarajućom opremom i ostalim uvjetima za obavljanje djelatnosti dadilje. Otvaranje obrta za čuvanje djece moguće je osobi koja ima završeno osposobljavanje za dadilje.

Vršimo sva potrebna ispitivanja i izdajemo ateste!
Obratite nam se s povjerenjem!

E-mail: info@energoatest.hr

Telefon: +385 98 19 330 15

Kako otvoriti obrt za čuvanje djece – prostorni uvjeti

Prostorni uvjeti za otvaranje obrta za čuvanje djece, odnosno djelatnosti dadilje određeni su Pravilnikom o uvjetima, opremljenosti prostora odgovarajućom opremom i ostalim uvjetima za obavljanje djelatnosti dadilje (NN74/13). Navedeni pravilnik se nadovezuje na ostale uvjete zadane Zakonom o dadiljama (NN37/13) i detaljno uređuje kako otvoriti obrt za čuvanje djece.

Da bi dobili odgovor na pitanje kako otvoriti obrt za čuvanje djece, moraju biti zadovoljeni određeni prostorni uvjeti. Prostor za ovu namjenu mora imati dnevno svjetlo kao i mogućnost prirodnog provjetravanja. Potrebno je osigurati ravnomjerno grijanje koje udovoljava tehničkim i ekološkim standardima, električne instalacije, priključak i instalacije za dovod pitke vode i odvod otpadnih voda.

Kada se u stambenom ili poslovnom prostoru nalaze električne utičnice ili druge električne instalacije, mjesta otvorene vatre i slično, ona moraju biti zaštićena tako da se onemogući pristup djeci.

Obrt za čuvanje djece mora imati prostor za kuhanje, blagovanje, dnevni boravak, spavanje, sanitarni čvor i kupaonski prostor. Također, potrebno je osigurati prostor koji služi za presvlačenje djece i odlaganje dječje garderobe (svlačionica).

Za otvaranje obrta za čuvanje djece , ukupna površina prostora treba iznositi 4 m2 površine poda po djetetu.

Ukoliko prostor ima balkon, lođu ili terasu, oni moraju biti ograđeni ogradom visokom najmanje 1,20 m. Ograda mora biti bez mogućnosti da se djeca na nju popnu, a ukoliko se ograda sastoji od okomitih prečki, razmak ne smije biti veći od 9 cm.

Stambeni ili poslovni prostor mora obvezno biti opremljen aparatom za gašenje požara, detektorom dima i kutijom prve pomoći.

Kako otvoriti obrt za čuvanje djece – minimalni tehnički uvjeti

Vršimo sva potrebna ispitivanja za otvaranje obrta za čuvanje djece:

Potrebno je imati plan evakuacije, aparat za gašenje požara, detektor dima i kutiju prve pomoći.

Vršimo sva potrebna ispitivanja i izdajemo ateste!
Obratite nam se s povjerenjem!

E-mail: info@energoatest.hr

Telefon: +385 98 19 330 15

Review for Usluga
5/5