+385981933015 info@energoatest.hr

Servis i ispitivanje drencher sustava. U suvremenom svijetu u većim prostorima, primjerice u lakirnicama, kazalištima, kinima, u naftnoj industriji, spremnicima goriva, kablovskim kanalima, postrojenjima za reciklažu i slično koriste se automatski sustavi za gašenje požara. Oni omogućuju brzu reakciju na požar. Time se postiže brže gašenje požara i sprječavanje nanošenja ozbiljnije štete. Jedno od popularnih rješenja je drencher sustav.

Za Vas vršimo servis i ispitivanje drencher sustava!
Obratite nam se s povjerenjem!

E-mail: info@energoatest.hr

Telefon: +385 98 19 330 15

Servis i ispitivanje drencher sustava

Drencher sustav je automatski, stabilni sustav za gašenje požara. Karakteriziraju ga otvorene mlaznice postavljene na cjevovod koji je preko alarmnog ventila spojen na izvor vode.

Drencher sustav (deluge sustav) se projektira u prostorima u kojima je moguće brzo širenje požara. Cilj mu je usporavanje širenja požara i učinkovito gašenje požara. Najčešće se koristi za postizanje vodene zavjese, odnosno za odvajanje dijela prostora koji je zahvaćen požarom i hlađenje spremnika tekućina s niskom točkom zapaljenja.

U pravilu se postavlja na mjestima gdje je opasnost od takvog događaja velika, a brz pristup prostoriji je nemoguć – izoliran je od drugih ili je daleko. Zbog praktičnosti i visokog stupnja pouzdanosti, mnoge moderne zgrade opremljene su sličnim sustavima.

Za Vas vršimo servis i ispitivanje drencher sustava!
Obratite nam se s povjerenjem!

E-mail: info@energoatest.hr

Telefon: +385 98 19 330 15

Osnovni princip sustava za gašenje požara je raspršivanje sredstva za gašenje požara u cijelom prostoru prostorije. Mlaznice kroz koje se oslobađa ova tvar nisu zaštićene topljivim bravama, pa proces gašenja započinje tek nakon ručnog aktiviranja ili požarnog alarma.

Ugradnja drencher sustava (Servis i ispitivanje drencher sustava) preporuča se u velikim prostorima, posebno onima koji su ispunjeni uređajima većih dimenzija, ormarićima ili drugim velikim predmetima. U tim prostorima nije se lako ručno boriti se s vatrom.

Razlikuje se od sprinkler sustava prije svega u tome što su mlaznice na cjevovodu otvorene, tj. nemaju toplinski element.

Bitno je naglasiti kako je osim kvalitetne i pouzdane ugrađene opreme, preduvjet za ispravno funkcioniranje sustava redovito servisiranje i održavanje drencher sustava. (Servis i ispitivanje drencher sustava)

Ispravnost stabilni sustav za gašenje požara mora se periodički provjeravati najmanje jednom godišnje, kako je predviđeno Zakonom. (Servis i ispitivanje drencher sustava)

Prednosti drencher sustava

Glavna prednost drencher sustava je brzina.
Budući da na mlaznicama za raspršivanje ne postoje termičke brave, tekućina za gašenje požara odmah ulazi u prostoriju obuhvaćenu požarom.

Prijenosni cjevovodi se brzo pune vodom. Voda zatim aktivno prska potrebno vrijeme. To je moguće zahvaljujući pumpama koje proizvode tlak vode od 100 do 600 kubnih metara na sat. Po završetku mogu se ručno isključiti.

Instalacija se može koristiti mnogo puta bez ikakvih promjena u svojoj konfiguraciji, jer ne uključuje jednokratne predmete koji zahtijevaju zamjenu ili popravak. Međutim potrebno je vršiti servis i ispitivanje drencher sustava. Ispravnost stabilni sustav za gašenje požara mora se periodički provjeravati najmanje jednom godišnje, kako je predviđeno Zakonom. (Servis i ispitivanje drencher sustava)