+385981933015 info@energoatest.hr

Sve je više fizičkih osoba koje žele krenuti u vlastiti posao i pri tome se odlučuju za obrt.  Proučili ste Zakon o obrtu, donijeli odluku, ali niste sigurni kako otvoriti obrt? Donosimo nekoliko ključnih odgovora na pitanje kako otvoriti obrt!

Više o obrtu OVDJE.

Više o temi PAUŠALNI OBRT.

 

Tvrtka Energoatest d.o.o. osigurava sve usluge potrebne za zakonito vođenje obrta – zaštita na radu (procjena rizika i osposobljavanje), minimalni tehnički uvjeti, tehnička ispitivanja…

 

Obratite nam se s povjerenjem!
Jamčimo najbržu uslugu i najnižu cijenu!

E-mail: info@energoatest.hr
Telefon: +385 98 19 330 15

 

 

 

Kako otvoriti obrt?

 

IME, DJELATNOST & SJEDIŠTE

Budući obrtnik odabire ime obrta. Ima ima svoje dijelove: naziv, opis djelatnosti, ime vlasnika i sjedište obrta. Djelatnost obrta također odabire budući obrtnik, ali ukoliko je riječ o djelatnosti koja zahtjeva majstorski ispit ili stručnu spremu, budući obrtnik treba imati odgovarajuću dokumentaciju. Obrt treba imati svoje sjedište, najčešće je to adresa prebivališta budućeg obrtnika.

Više o djelatnostima obrta OVDJE.

 

UPIS U OBRTNI REGISTAR

Frvi formalni odgovor na pitanje kako osnovati obrt je upis u obrtni registar. Obrt se upisuje u nadležan ured prema mjestu stanovanja, a pri upisu se ispunjava OR obrazac. Budućem obrtniku potrebna je i osobna iskaznica te uplata za registriranje obrta i troškove izdavanje obrtnice od 270,- kn. Jednostavniji nčin otvaranja obrta jest putem sustava E-GRAĐANI. Korisničko ime, lozinku i sve upute pruža FINA.

 

PEČAT

Za izradu pečata potrebna je kopija rješenja o upisu obrta u Obrtni registar. Ukoliko je upis obrta vršen putem aplikacije E-GRAĐANI, rješenje će se nalaziti u pretincu s poštom. Izrada pečata iznosi do 200,- kn ovisno o tome je li pečat crno-bijeli ili u boji. U pečatu trebaju biti naznačeni naziv obrta i adresa.

 

OTVARANJE ŽIRO RAČUNA U ŽELJENOJ BANCI

Za otvaranje žiro računa u željenoj banci potrebna je osobna iskaznica, rješenje, obrtnica i žig.

Kako otvoriti obt?

 

PRIJAVA U MIROVINSKO I ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Prijava se vrži u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Potreno je rješenje o upisu u obrtni registar i tiskanice M-1P i M-11P koje treba ostaviti prazne, samo staviti žig i potpis. Tiskanice je potrebno kupiti u Narodnim novinama jer printane tiskanice nisu važeće. Nakon izvršenog upisa u mirovinsko osiguranje, upis u zdravstveno osiguranje vrši se automatski.

 

PRIJAVA U POREZNOJ UPRAVI

Porezna uprava nadležna je prema sjedištu obrta, a potrebna je samo preslika rješenja za otvaranje obrta i RPO obrazac koji je potrebno kupiti u Narodnim novinama. Rok za prijavu u poreznoj upravi je 8 dana od dobivanja obrtnice. U poreznoj upravi odabirete želite li porez plaćati paušalno ili ne.

Više o temi PAUŠALNI OBRT.

 

POREZNE KNJIGE

Važna tema kada tražimo odgovor kako otvoriti obrt jesu i porezne knjige. Obrtnici trebaju imati: Knjigu prometa u kojima se nalaze podaci o transakcijama, najkasnije 15.1. Poreznoj upravi obrtnici su dužni predati obrazac PO-SD za prethodnu godinu. U njemu se nalazi prikaz transakcija i poslovanja za prethodnu godinu i na temelju njih se vrši ili povrat ili nadoplata poreza i prireza. Potrebno je Poreznoj upravi dostaviti i Odluku o visini blagajničkog maksimuma i Interni akt o fiskalizaciji računa.

 

OBVEZNI POREZI I DOPRINOSI TE DOPRINOS HRVATSKOJ OBRTNIČKOJ KOMORI

Obrtnici su dužni plaćati godišnji paušalni dohodak i paušalni porez na dohodak. Obvezne mjesečne doprinose potrebno je platiti do 15. u mjesecu za prethodni mjesec. Vezano za doprinos Hrvatskoj obrtničkoj komori, obrtnici su prve godine poslovanja oslobođeni članarine.

 

Više o obrtu OVDJE.

Više o temi PAUŠALNI OBRT.

 

 

Tvrtka Energoatest d.o.o. osigurava sve usluge potrebne za zakonito vođenje obrta – zaštita na radu (procjena rizika i osposobljavanje), minimalni tehnički uvjeti, tehnička ispitivanja…

 

Obratite nam se s povjerenjem!
Jamčimo najbržu uslugu i najnižu cijenu!

E-mail: info@energoatest.hr
Telefon: +385 98 19 330 15

 

 

Review for Usluga
5/5